Επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα και στον ΠΟΥ, σταματά το τείχος με το Μεξικό και τις απαγορεύσεις στην μετανάστευση

Την αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ σηματοδοτεί με το που πάτησε στον Λευκό Οίκο ο 46ος Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, υπογράφοντας τα πρώτα διατάγματα με τα οποία «ξηλώνει» την πολιτική Τραμπ.

H αποκαθήλωση της τελευταίας ξεκίνησε από το πρώτο απόγευμα του νέου Προέδρου, με τον Τζο Μπαιντεν να υπογράφει μαζικά διατάγματα που ακυρώνουν μερικές από τις πιο διαφιλονικούμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, από το μεταναστευτικό ως την κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ σταματά επίσης τις διαδικασίες αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με μια άλλη υπογραφή του Τζο Μπάιντεν, σβήνει «το όνειρο» του Τραμπ για τείχος με το Μεξικό. Επίσης αίρεται η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από αρκετές μουσουλμανικές χώρες και ξεκινά νέα, πιο φιλική πολιτική πολιτογράφησης μεταναστών. Ο Μπάιντεν επαναφέρει τον λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι στις προεδρικές συσκέψεις για την πανδημία και ξεκινά «πρόσκληση 100 ημερών με μάσκα» σε όλα τα ομοσπονδιακά κτήρια, για να δώσει το στίγμα του.

Το μήνυμα του νέου Προέδρου στη διεθνή κοινότητα είναι «Η Αμερική επιστρέφει και μπορείτε να βασιστείτε πάνω της». Μέρα ανακούφισης στην Ευρώπη, ανησυχίας στη Μόσχα, αλλά μέρα αγωνίας για την Τουρκία, καθώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών δε μάσησε τα λόγια του, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της είναι πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.