Αυτά είναι τα 12 νέα μέτρα στην ελληνική οικονομία: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και καταβολή αναδρομικών

Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ και παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας

Τα δώδεκα νέα μέτρα ώστε να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο διαρκεί η κρίση παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Helexpo που φέτος υποκαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αναβλήθηκε υπό το φόβο εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε:

Μειώνονται κατά 3 μονάδες από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχές για ένα έτος το 2021.

Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα Συν-Εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020.

Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού. Δρομολογείται επίσης τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, από το 2021 έως το 2023. Είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ύψους 1.4 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων για το εντεκάμηνο 2015 – 2016, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστικη.

Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες, κλάδους που συνεχίζουν δηλαδή να πλήττονται από την πανδημία.

Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και μειώνεται σε 50 αντί για 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Αυτοί είναι οι έξι πυλώνες ανάπτυξης του Ελληνικού Στρατού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Με τα σταθερά βήματα που θα κάνει η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας παρουσίασε έξι βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Ελληνικού Στρατού.

1. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής τέταρτης γενιάς που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ.

2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 φρεγάτες Meko που διαθέτει. Θα ενισχυθούμε επίσης με 4 ελικόπτερα Romeo, τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.

3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων. Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά, νέες τορπίλες και νέοι κατευθυνόμενο πύραυλοι.

4. Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. Ταυτόχρονα επαναξιολογείται το πλαίσιο της θητείας ώστε οι νέοι να αποκτούν δεξιότητες.

5. Ενεργοποιείται η αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.

6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η Τουρκία απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, κάτι που καταδίκασαν μόλις προχθές στην Κορσική όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου. Στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα, γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Είμαστε μια χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία»

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο και 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Για το επόμενο δωδεκάμηνο και τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβούν μίλησε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη ομιλία του από το Βελλίδειο. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις στις λειτουργίες του Δημοσίου αλλά και στον τομέα της υγείας. Πιο συγκεκριμένα εξήγγειλε προσλήψεις στο ΕΣΥ και εκσυγχρονισμό των λειτουργιών στο Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τα εξής:

  • Ενίσχυση του Εθνικού Σύστηματος Υγείας με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας και μόνιμες προσλήψεις 4.000 ατόμων κυρίως νοσηλευτών.
  • Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και καθιέρωση του θεσμού της πιλοτικής δίκης.
  • Αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για έναν ατομικό κουμπαρά για κάθε νέο εργαζόμενο που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη, κυρίως των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους από το 2021. Ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίου μέσω νέου νόμου.
  • Νέοι κανόνες στην διευθέτηση χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
  • Αναδιάρθρωση στο ΑΣΕΠ και επιτάχυνση νέων διορισμών. 400 νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα προστεθούν.
  • Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων το οποίο αλλάζει τον νόμο 4412 και αφαιρεί γραφειοκρατία.
  • Οργάνωση νέου χωροταξικού νομοσχεδίου για τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μητσοτάκης: Εκρηκτικό μείγμα η συνύπαρξη κορονοϊού και μεταναστευτικού

«Θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί. Η πανδημία χτύπησε όλο τον πλανήτη ενώ ταυτόχρονα, όσο αντιμετωπίζαμε τον κορονοϊό, σε Έβρο και Αιγαίο η Ελλάδα κλήθηκε να αμυνθεί από την επιχείρηση εισόδου παράνομων μεταναστών» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο του Φόρουμ που διοργανώνει η Helexpo, το οποίο υποκαθιστά φέτος τη ΔΕΘ.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης: «δοκιμάστηκε όλη η κοινωνία, όμως δοκιμάστηκε, άντεξε και πέτυχε. Τα όσα έγιναν στη Μόρια έδειξαν πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι η συνύπαρξη του κορονοϊού με το μεταναστευτικό, πως το τελευταίο σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια και μπορεί να πυροδοτήσει τυφλές αντιδράσεις. Όμως γι’ αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο:

 

Πηγή:news.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.