Παρέμβαση στον Σκλαβενίτη που έγινε το σοβαρό εργατικό ατύχημα

Αιφνιδιαστική παρέμβαση στο κατάστημα των «Ε.Υ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Πολύγωνο με αφορμή το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στις 27 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν μέλη της παράταξης της ΔΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει:

«Επειδή είναι το δεύτερο σοβαρό εργατικό ατύχημα που συμβαίνει στο συγκεκριμένο κατάστημα μέσα σε ενάμιση χρόνο, ακριβώς στον ίδιο χώρο και με την ίδια αιτία ζητήσαμε να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το τι συνέβη, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και τι μέτρα πάρθηκαν για την αποφυγή νέου ατυχήματος. Η συζήτηση που έγινε τόσο με τη διεύθυνση του καταστήματος όσο και με τον Τεχνικό Ασφαλείας που ήταν παρών ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Ο διευθυντής του καταστήματος προσπαθώντας να μας πείσει ότι έκανε ότι περνά από το χέρι του και χρησιμοποιώντας την τεχνική του προσεταιρισμού και το ότι όλοι μια ομάδα είμαστε δεν βρήκε τίποτα να πει όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων, την ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση που προκαλεί στους συναδέλφους όταν οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν χωρίς ρεπό, με 10ωρα και 12ωρα (που ποτέ δεν πληρώνονται) και σε εναλλασσόμενες ανά ημέρα βάρδιες που δεν αφήνουν τον απαιτούμενο χρόνο ανάπαυσης στους εργαζόμενους.

Ο Τεχνικός Ασφαλείας του δικτύου εκπροσωπώντας επάξια την εργοδοσία, αφού μας διαβεβαίωσε για τις καλές προθέσεις της εταιρείας και την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει η εργοδοσία πάνω σε αυτά τα ζητήματα απέδωσε το γεγονός στην «κακιά στιγμή» και στο ότι ο εργαζόμενος βρέθηκε σε σημείο που κανονικά δεν θα έπρεπε να ήταν. Όλη η εργοδοτική φιλοσοφία σε πέντε λέξεις.

Όταν ο τεχνικός ασφαλείας ρωτήθηκε πως αποδεικνύεται στην πράξη η ευαισθησία της εργοδοσίας και τι μέτρα έχουν ληφθεί στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο ατυχήματα είπε πως η εταιρεία το …μελετά και μέχρι να βρεθεί λύση συνιστά στους εργαζόμενους να… προσέχουν!!! Στον κλάδο είναι ιδιαίτερα γνωστό πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα φορτώνονται στην «κακιά στιγμή» ή κάτω από ισχυρές και ποικίλες πιέσεις στην προσωπική ευθύνη του εργαζόμενου.

Στην επιμονή μας να δούμε το βιβλίο ατυχημάτων και τι πραγματικά έχει καταγραφεί για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα, δεν μας το αρνήθηκε άλλα μάταια περιμέναμε να μας το φέρει αφού έφυγε από την πίσω πόρτα του καταστήματος σαν τον κλέφτη!

Η στάση του εργοδοτικού – επιχειρησιακού σωματείου που συμμετέχει και στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας δεν μας εκπλήσσει. Δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια καλύπτοντας και με αυτό τον τρόπο την εργοδοσία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στο οποίο είχε επισημανθεί από μέλη της παράταξης της ΔΑΣ και του ΣΕΑ η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου καταστήματος και γενικότερα της πλειοψηφίας των καταστημάτων της συγκεκριμένης επιχείρησης πολύ καιρό πριν συμβούν τα παραπάνω ατυχήματα, δεν έχει προβεί ακόμη σε κανένα έλεγχο δώδεκα μέρες μετά το ατύχημα!

Είναι όλοι συνυπεύθυνοι σε ένα καθημερινό έγκλημα!

Καμία παράλειψη, καμία παρατυπία, καμία αυθαιρεσία τους και καμία επίθεση στα δικαιώματά μας δεν θα μείνει αναπάντητη και κρυμμένη στα συρτάρια του εκάστοτε εργοδοτικού και κυβερνητικού παρατρεχάμενου.

Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στη Δ.Α.Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε από κανέναν και ποτέ να παίζει με τη σωματική μας ακεραιότητα και τη νοημοσύνη μας. Όλοι αυτοί που μας θεωρούν φθηνούς και αναλώσιμους, θα μας βρουν απέναντί τους.

 

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.