Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο, «άναψε» ο ουρανός με 19 σκληρές αερομαχίες

Eλλάδα Τουρκία

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο επικίνδυνα στην περιοχή του Καστελόριζου. Η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε κρεσέντο παραβιάσεων αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η προκλητικότητά της ήταν τέτοια, που οι εμπλοκές δεν έχουν προηγούμενο.

Του Μαρίνου Γκασιαμη

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 19 εμπλοκές σημειώθηκαν στην περιοχή που είχε δεσμεύσει σήμερα με παράνομη NAVTEX η Τουρκία μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Με δεδομένο πως απέπλευσε σήμερα το ερευνητικό Ορουτς Ρέις και κατευθύνεται στο λιμάνι της Σελεύκειας και ανατολικά του Καστελόριζου και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ πως το πλοίο αυτό θα κάνει έρευνες στην Ανατολικη Μεσόγειο, οι φόβοι της Αθήνας πως μπορεί να κινηθεί εντός ελληνικης υφαλοκρηπίδας έχουν θέσει σε συναγερμό τα επιτελεία.

Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμο των εμπλοκών ως ενα πρώτο «crash test» από πλευράς της Άγκυρας, η οποία θέλει να δει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, τις 55 έφτασαν σήμερα οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, 23 αεροσκάφη (σε 11 σχηματισμούς από F16 και ένα CN-235)  προχώρησαν σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο F.I.R Αθηνών ενώ 14 από αυτά ήταν οπλισμένα.

 

Tagged