KΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου ανεστάλη τελικά το εργοδοτικό λοκάουτ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Η ανταπεργία των αφεντικών ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου και έλαβε την ανοιχτή στήριξη της ΝΔ καθώς επικεφαλής των εργοδοτών στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση τέθηκε ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς παραδομένη στους εκβιασμούς των εργοδοτών μοίραζε υποσχέσεις για αύξηση της χρηματοδότησης και νέα δώρα εκατομμυρίων.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τον υπουργό υγείας Ξανθό αποδείχθηκε σε μία διαρκή διολίσθηση σε κεκλιμένο πεδίο. Αρχικά ο Ξανθός ανακοίνωσε στους εργοδότες των ιδιωτικών διαγνωστικών την αύξηση κατά 9 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του 2019.

Αυτή η υποχώρηση άνοιξε την όρεξη στα αφεντικά που διεκδίκησαν 60 εκατ. Ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2009 (απ’ την περίοδο που ξεκίνησε ένας γύρος επιθέσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων) και άλλα 60 εκατ.

Ευρώ από την κατάργηση του clawback και του rebate για το β’ εξάμηνο του 2018.

Ο εκβιασμός αυτός οδήγησε τελικά την ηγεσία του υπουργείου υγείας σε νέες παραχωρήσεις 30 εκατ. Ευρώ για τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών για το 2019 φτάνοντας τα 396 εκατ. ευρώ από 357 εκατ. ευρώ το 2018.

Σημαντικό ρόλο στην αναστολή των κινητοποιήσεων έπαιξε η απεργία των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου με συγκέντρωση στου Υπουργείο Εργασίας αναδεικνύοντας την έλλειψη ΣΣΕ στον κλάδο και τους εκβιασμούς των εργοδοτών σε εργαζόμενους την εβδομάδα του λοκάουτ την ίδια ώρα που τα αφεντικά προσπαθούσαν να εμφανιστούν σαν θύματα.

Η απεργία σε μία στιγμή πολιτικής κρίσης και έντονης πόλωσης έκανε εμφανή την ανάγκη για κρατικοποίηση της ιδιωτικής υγείας. Παρά το clawback και το rebate σημειώνεται εκτίναξη της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέας της ιδιωτικής υγείας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICAP τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα το 2018 σε σχέση με το 2017 κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 1,5% σημειώνοντας τζίρο 1,35 δισ. Ευρώ.

Ειδικότερα, η κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας» που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP καταδεικνύει πως, κατά κατηγορία, η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα, εμφανίζοντας άνοδο 3% για το 2019. Ενδεικτική για τα κέρδη είναι και η εικόνα των επενδύσεων σε ιατρικά μηχανήματα που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Τεχνολογίας Νοσοκοµείων, το 2018 καταγράφηκαν συνολικά στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα υγείας 28.230 ιατρικά µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων στα δηµόσια νοσοκοµεία υπάρχει εγκατεστηµένο και λειτουργεί το 29,4% των µηχανηµάτων αυτών. Ενδεικτικά, ο δηµόσιος τοµέας διαθέτει 146 αξονικούς τοµογράφους, ενώ ο ιδιωτικός 338. Το ∆ηµόσιο έχει 51 µαγνητικούς τοµογράφους εγκατεστηµένους και ο ιδιωτικός τοµέας 318. Οσο για τους ψηφιακούς µαστογράφους, το Δηµόσιο έχει 45, ενώ ο ιδιωτικός τοµέας 302.

Το συνέδριο της ΟΣΝΙΕ στις 30 Ιούνη χρειάζεται να αναδείξει την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης των αγώνων μας για να διεκδικήσουμε κλαδική σύμβαση με αυξήσεις για να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη.

Kαι ταυτόχρονα να αναδείξουμε την αριστερή εναλλακτική και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κώστας Πολύδωρος

Υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Β’ Πειραιά

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.