ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ : <<ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ >> ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

 

Περιστέρι 6/6/2019 ,

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβαν τέλος στον Δήμο Περιστερίου και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και συνδυασμοί έχουν καταλήξει και διατυπώσει ήδη τα συμπεράσματα και απόψεις σχετικά με το αποτέλεσμα αυτών. Η διατύπωση όλων αυτών λοιπόν των απόψεων και κρίσεων δυστυχώς δεν διαφέρει απολύτως σε τίποτα στον τρόπο που άσκησαν ένα προεκλογικό αγώνα εφάμιλλο του προσωπικού οίστρου καθενός υποψηφίου , με κοινά συστατικά και σημεία την ολοκληρωτική απουσία αντιπολιτευτικού λόγου , ορθολογιστικού σχεδίου, προγράμματος και επαφής με τους δημότες.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , παρασυρόμενοι από το πρόσκαιρο παιχνίδι εντυπωσιασμού και επαφών μέσω των εποχιακών κοινωνικών δικτύων και ανταλλαγής απόψεων , δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να αναπτύξουν κριτική έναντι ενός πολύχρονου δημοτικού καταστημένου που έχει επιβληθεί μέσω προβολής και διαφήμισης. Παρασυρόμενοι σε άστοχα και ανούσια τσιτάτα έχασαν ολοκληρωτικά την επαφή με το δημοτικό γίγνεσθαι , πολλές είναι και οι αμφιβολίες κατά πόσο πλειοψηφική μερίδα υποψηφίων γνωρίζει και ενδιαφέρεται να μάθει για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των κατοίκων αυτής, δεδομένου και της ευκαιριακής και πρόσκαιρης ενασχόλησης μερικών εξ αυτών.

Με πρόσχημα την αδυναμία συγκλήσεων και συνεργασιών , φαιδρό επιχείρημα προσωπικών σκοπιμοτήτων και έλλειψη αυτογνωσίας και σεβασμού προς τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περισσότερες παρατάξεις οδηγήθηκαν σε επιλογές που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν τις δικαιώνουν. Είναι όμως άδικο να κατηγορούνται στρατιώτες και να λιβανίζονται κάλπικοι μικρο-ναπολέοντες , είναι άδικο να ακούγονται μεγαλοστομίες αδυναμίας ψηφοδελτίων και ελλείψεως δυναμικής αυτών , το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η απόλυτη αποτυχία των επικεφαλής και των αυλικών πέριξ αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών όλων είναι και ο τρόπος προσέγγισης και αδυναμίας στελέχωσης των ψηφοδελτίων με νέους και νέες , και οι μειοψηφίες των συμμετεχόντων δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο άκομψο και αρκετές φορές ευτελώς, απλώς αποσκοπούσαν στην κάλπικη απόδειξη ανανέωσης και ώθησης νέων προσωπικοτήτων. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη κανένα ψευδοπροφήτη και σωτήρα , αξίζουν απλώς τον σεβασμό μας και τη προσοχή μας , μας επιβάλλεται επιτέλους να πάψουμε να μιλάμε συνεχώς για εμάς και να τους αφήσουμε να αρθρώσουν λόγο και θέσεις , η διαχρονικότητα του σεβασμού μας προς αυτούς είναι ο μονόδρομος συμμετοχής και δράση τους.

Εστιάζοντας την κριτική στην συμμετοχή και δράση της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να αθωώσουμε και να παρερμηνεύσουμε τον τρόπο άσκησης καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, απλώς η παρουσία μιας στιβαρής και σοβαρής αντιπολίτευσης αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποκαθήλωση αυτής. Δεν υιοθετώ και πολύ δε περισσότερο δεν εντυπωσιάζομαι από φαραωνικά ποσοστά και τηλεοπτικές εντυπώσεις , η πόλη μας δυστυχώς έχει μεταλλαχθεί και έχει αρνηθεί τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά, μια πόλη που κάποιοι λαοπρόβλητοι σωτήρες νομίζουν ότι μπορούν να την υποβιβάσουν και να την προσαρμόσουν στα δικά τους ρηχά ημίμετρα.

Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η επιστροφή σε αξίες , ιδανικά , πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις μακριά από κάμερες και φωτογραφίες , επιστροφή σε διαφορετικό τρόπο άσκησης καθηκόντων και λήψεως αποφάσεων , η επιβολή σωτήρων και πατερούληδων με διάφορους επικοινωνιακούς τρόπους απλώς οδηγεί στην αηδία και απαξίωση , τα πρόσωπα απλώς οφείλουν να υπηρετούν την πόλη και όχι να συμβαίνει το αντίθετο. Ο πειρασμός του υπάρχειν είναι ακατανίκητος , όμως ο αυτοσκοπός της ολοκληρωτικής παρουσίας και επιβολής του σημερινού δημάρχου σε σημείο ταύτισης με την πόλη οδηγεί σε σκέψεις και γνωρίσματα άλλων εποχών , πρέπει επιτέλους να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που τροφοδοτεί με ενέργεια τον ναρκισσισμό και υπεροψία αυτού.

Σε αντίθεση με την γνώμη ότι η αριθμητική υπεροχή της σημερινής διοίκησης θα καταστήσει την άσκηση καθηκόντων της αντιπολίτευσης σε απλή αναφορά στα δημοτικά συμβούλια , θα δηλώσω με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι αντιπολίτευση και άσκηση κριτικής θα πραγματοποείται πλέον εκτός συμβουλίων με κάθε μορφής παρέμβαση και διατύπωση γνωμών και προτάσεων. Είναι άλλωστε παροιμιώδης ο τρόπος διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων εκ μέρους της διοίκησης , πληθώρα θεμάτων σε εργάσιμες ημέρες , έλλειψη γραφείων και γραμματειακής υποστήριξης των δημοτικών παρατάξεων , παγκόσμια δημοτική πρωτοτυπία τέλεσης συμβουλίων σε χώρο εκτός Δημαρχείου και ανύπαρκτη ενημέρωση του συνόλου των δημοτών επί αποφάσεων και θεμάτων.

Ολοκληρώνοντας αυτές τις πρώτες σκέψεις και συμπεράσματα κρίνω σκόπιμο να αναφερθεί ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο η πολυδιάστατη συμμετοχή νέων ανθρώπων με παράλληλη αποχώρηση από το δημοτικό προσκήνιο αρτηριοσκληρωτικών μυαλών και φθαρμένων προσωπικοτήτων. Είναι αναγκαία η δημοτική ανανέωση σε πρόσωπα , σκέψεις , πρακτικές , φιλοσοφία και χωρίς υστεροβουλία προσφορά , η ομολογούμενη αποτυχία του παρελθόντος και η προσωποκεντρική προσέγγιση απλώς απέτυχε και γιγάντωσε μια δημοτική αρχή λίαν επιεικώς μέτρια, η κυτταρολογική ανανέωση είναι μονόδρομος και σύντομα θα αποτελεί και την μοναδική επιλογή των δημοτών. Η προσφορά και η συμμετοχή είναι πάντα καλοδεχούμενες , αρκεί να υπηρετούνται από κώδικες αξιών και να αποσκοπούν στην ανιδιοτέλεια , μερικές φορές η απόσυρση είναι μέγιστη προσφορά σε τοπικές κοινωνίες και συνανθρώπους , μας είναι λυπηρό το φαινόμενο του οίκτου παρηκμασμένων πάλαι ποτέ καλλιτεχνών που απλώς αναζητούν μάταια τα τελευταία ψήγματα χειροκροτήματος και επίπλαστης αυτοεπιβεβαίωσης.

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΕΠΑΔΠ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.