Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Νέος υπουργός ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα,ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός όπως είπε, έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα, να αφήσει ανοιχτό και αμφίσημο το αν η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο δεν θα το πράξει και έκανε γνωστό, ότι ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρο της βουλής, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Σώμα προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους βουλευτές, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την συνεργασία του αυτά τα 4 χρόνια, είπε ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανακοίνωσε, ότι νέος υπουργός θα οριστεί ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε, ότι θα κάνει δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, ο Πάνος Καμμένος τον ενημέρωσε, ότι θα ζητήσει από όλα τα κυβερνητικά στελέχη του κόμματος του να παραιτηθούν.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο εθνικό όφελος. Όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, την αποκατάσταση, πλήρως της κανονικότητας, τη στήριξη της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη, τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν. Έχουμε κρίσιμα νομοθετήματα και παρεμβάσεις».

Επίσης, μίλησε για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί» καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 5 χρόνια και να συνεχίσει «με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών» και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, παρ’ ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες, «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».

 

Πηγή

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.