Γιάννος Παπαντωνίου: Η πτώση ενός ανθρώπου που θα γινόταν «βασιλιάς»

Βιογραφίες
Γιάννος Παπαντωνίου: Η πτώση ενός ανθρώπου που θα γινόταν «βασιλιάς»

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον άνθρωπο που θα γινόταν «βασιλιάς»…

Όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου επισκέφθηκε το 1980  τον Ανδρέα Παπανδρέου -τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του Απόστολου Λάζαρη- για να  εκμυστηρευτεί ότι θέλει να πολιτευτεί, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ του έκανε μόνο μια ερώτηση: Γερό στομάχι έχεις; Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν φαντάζονταν ότι θα το χρειαστεί πολλά χρόνια αργότερα για να περάσει την πόρτα της φυλακής. Αδιανόητο για κάποιον με την δική του  ανατροφή και τις δικές του φιλοδοξίες.

Αυτές οι φιλοδοξίες προκάλεσαν τη μια και μοναδική αφορμή δυσκολίας στις σχέσεις του με τον Κ. Σημίτη, με οποίο  σχημάτιζε ένα πολιτικό τρίγωνο που συμπλήρωνε ο  Γιάννης Στουρνάρας. Τριάς ομοούσιος και αχώριστος, για μεγάλο διάστημα. Η δυσκολία προέκυψε το 2002 όταν ο Γιάννος διέκρινε την πρόθεση του Σημίτη να αποχωρήσει και αγωνιούσε γιατί αργεί για το αυτονόητο κατά τον ίδιο: να τον χρίσει διάδοχό του. Ή τουλάχιστον να τον αφήσει στο πόδι του για το υπόλοιπο της θητείας του, αν έφευγε πριν τη λήξη της τετραετίας. Το θεωρούσε λογικό να πάρει τα ηνία της χώρας ο ίδιος, ως τρόπαιο  γιατί την έβαλε στην ΟΝΕ.

Παρένθεση: Τώρα θεωρεί ότι αυτό προκάλεσε τον φθόνο και τον στέλνει στη φυλακή. Όπως ο Σημίτης είχε δηλώσει όταν ακούστηκε το όνομα του αδελφού του σε κάποια υπόθεση υπό δικαστική έρευνα ότι  έχει στόχο να πληγεί η δημοκρατική παράταξη. Και όπως ο  Στουρνάρας θεωρεί ότι το δικαίωμα των αρχών να ερευνούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του -και τον εφημερίδα να γράφουν γι’ αυτό-συνιστά… παραβίαση της ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ίδια σχολή, ίδιες αντιδράσεις. Κλείνει η παρένθεση.

Η άνοδος και η πτώση ενός τσάρου

Οδεύοντας προς το κελί

Ο άνθρωπος με το αστραφτερό χαμόγελο που θα γινόταν βασιλιάς. Ο Παπαντωνίου ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις την πολιτική σταδιοδρομία του. Ο Παπανδρέου τον έβαλε  το 1984 στο ευρωψηφοδέλτιο και το 1985 τον τοποθέτησε στη λίστα της Α΄Αθήνας. Έμεινε πρώτος επιλαχών, αλλά το 1988 που ο  Λάζαρης αποχώρησε, μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή.

Στην τρίτη θητεία το το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου θα τον τοποθετήσει υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και μετά το θάνατο του Γ. Γεννηματά, ένα χρόνο αργότερα, θα παρακάμψει τους Γερ. Αρσένη, Ι. Μπούτο, Ι. Ποττάκη και θα γίνει τσάρος της οικονομίας. Πλησίαζε στην κορυφή που λαχταρούσε…

Στη  Χαρ. Τρικούπη τον αποκαλούσαν εκπρόσωπο της πλουτοκρατίας και οδοντόκρεμα, επειδή δείχνει μονίμως την αστραφτερή οδοντοστοιχία του. Δεν κατάφεραν όμως να τον βλάψουν, όπως δεν τον έβλαψε ο θόρυβος  για το διαζύγιο του και το δεύτερο γάμο του με τη γραμματέα του.

Ο Κ. Σημίτης λάτρευε πρόσωπα σαν τον Παπαντωνίου: καλές σπουδές, κυκλοφορία στο διεθνή χώρο, ήξερε οικονομικά, είχε γκλάμουρ και καλές σχέσεις με την αστική Αθήνα και τους πλούσιους. Τον προσεταιρίστηκε το 1995 και πέρασαν μαζί οκτώ χρόνια -τους χώριζαν μόνο οι κακές σχέσεις που είχε ο κ. Παπαντωνίου με τον Γ. Παπανδρέoυ -ως δελφίνοι του Σημίτη.

Επί Παπαντωνίου διαμορφώθηκαν στα χαρτιά οι δείκτες που απαιτούσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ένταξη στην Ευρωζώνη και το πολιτικό μάρκετινγκ του Γιάννου τον παρουσίαζε πλέον ως υπουργό της ΟΝΕ. Άλλοι όμως τον έβλεπαν ως  υπουργό του Χρηματιστηρίου. Επί των ημερών του εκτυλίχθηκε το κόλπο εμείς τα λεφτά, αυτοί τα χαρτιά. Ο ίδιος προωθούσε τον κλίμα στη Σοφοκλέους προβλέποντας ότι ο δείκτης θα πάει στις εφτά χιλιάδες μονάδες. Εκείνη την περίοδο συγκέντρωνε δίπλα του έναν κύκλο βουλευτών και διαμόρφωνε ένα δίκτυο δημοσιογράφων.

Σύντροφοι για τον σοσιαλισμό παλεύουμε όλοι!!!

Πιο έμπειρος στην πολιτική ο  Σημίτης -και  πιο προσεκτικός-, τον απέσυρε  το 2001 και έβαλε στη θέση τον ακέραιο Νίκο Χριστοδουλάκη για να μαζέψει τα απόνερα και έστειλε τον Γιάννο υπουργό Εθνικής Άμυνας  για να αντικαταστήσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Του άρεσε η μετακίνηση, παρότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να…  μπει στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

Οι σχέσεις του με τον Σημίτη δεν διακόπηκαν ποτέ, αλλά κρύωσαν. Όταν μετά το  2004 η τότε κυβερνητική πλειοψηφία  ξετίναζε τον Παπαντωνίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ο Σημίτης δεν έκανε ούτε μια δήλωση υποστήριξής του. Και ας είχε κερδίσει μια δίκη στη Γαλλία με δημοσιογράφο που τον ενέπλεκε σε στρατιωτικές προμήθειες.

Ο Γ. Παπανδρέου που πήρε τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ τον αποτελείωσε. Δεν του ανέθεσε κανένα ρόλο, δεν είχε καμιά επαφή μαζί του, δεν απαντούσε στις επιστολές που του έστελνε και τον έθεσε εκτός Κ.Ο. με πρόσχημα τις θέσεις του για την πώληση μιας τράπεζας για την οποία είχε δίκιο – ο κ. Παπαντωνίου.

Θέση στο ψηφοδέλτιο για τον παλαιό τσάρο δεν  ξαναβρέθηκε. Στα 57 του χρόνια τότε έβγαινε από την πολιτική με  εξευτελιστικό τρόπο. Καταδικάστηκε με το κατηγορητήριο των ψιθύρων -που τώρα η Δικαιοσύνη κρίνει βάσιμους και θα αναθέσει στον φυσικό δικαστή του να αποφανθεί.

Ότι κάποια στιγμή προσπάθησε να κάνει επίδειξη ισχύος ιδρύοντας τη κίνηση – δημοσίων σχέσεων- Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, δεν τον βοήθησε. Ούτε η ΝΔ του Σαμαρά τον έστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως ήλπιζε. Τελικά ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς άκουσε ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2018 τον ανακριτή και τον εισαγγελέα να τον στέλνουν στον Κορυδαλλό. Καμιά σχέση με  την πισίνα του στην Κηφισιά και το επιβλητικό σπίτι που έκτισε στη Σύρο.

Ρίχνουμε έναν στη φωτιά και καθαρίζουμε οι υπόλοιποι

Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα – Σήμερα απόλυτη σιωπή!!!

Στη δεκαετία του 1980 ο Γιάννος συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα  πρόσωπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και μπορούσαν να κινηθούν στη διεθνή σκηνή με άνεση. Τώρα συγκαταλέγεται στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που -πριν καν αποφανθεί η Δικαιοσύνη- το ίδιο τον έριξε στον Καιάδα, σαν μια εσωτερική διαδικασία αποενοχοποίησης: ρίχνουμε έναν στη φωτιά και καθαρίζουμε οι υπόλοιποι.

Ήδη από καιρό ο Γιάννος κατέστη αποδιοπομπαίος για τις αμαρτίες της εποχής του εκσυγχρονισμού από τους ίδιους τους εκσυγχρονιστές. Εκτός από τους εξοπλισμούς, του φόρτωναν το χρηματιστήριο, ακόμη και τη Ζήμενς, υποθέσεις για τις οποίες αν υπήρχε πραγματική έρευνα θα είχε παρέα το μισό ΠΑΣΟΚ και τη μισή ΝΔ.

Ήταν από τα περίεργα της πολιτικής εκείνη την περίοδο: το  ΠΑΣΟΚ να επαίρεται ότι έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, αλλά  ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός  να αποπέμπονται από την  Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Σημίτης έχασε την αίγλη του, αλλά διασώζεται, μιλώντας περί ανέμων και υδάτων. Αλλά ο Παπαντωνίου κατέβηκε προφυλακισμένος για βαριά αδικήματα. Από την παλιά τρόικα της ΟΝΕ μόνο ο Στουρνάρας δοξάζεται. Αν και αυτός πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες για δωροληψία από τη Novartis.

Το φάντασμα πάνω από την Αθήνα

Στα 70 του ο Γιάννος -ευγενής, καλλιεργημένος, γιος κορυφαίων νομικών, ιδιαίτερα η μητέρα του της οποίας φέρει το επώνυμο, ανεψιός εισαγγελέα, με εντυπωσιακές σπουδές στην Αθήνα, το Ουισκόνσιν, τη Σορβόννη, το Κέιμπριτζ, με  πέρασμα από το ΚΚΕ εσωτερικού, ευρωβουλευτής, βουλευτής και μεγαλο-υπουργός, αριστοκρατικός και μεγαλόσχημων, το καμάρι των Βορείων Προαστίων που ασπάσθηκε το σοσιαλισμό, κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύντροφοι για τον σοσιαλισμό παλεύουμε όλοι!!!

 Ως τώρα πέρα από μια -εκκρεμούσα ακόμη- καταδίκη για το πόθεν έσχες του είχε μόνο δικαστικές δικαιώσεις -μέχρι από τον Ν. Χατζηνικολάου πήρε για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων από την εφημερίδα Real News 11.175 ευρώ. Αλλά τώρα είναι υπόλογος για ξέπλυμα εκατομμυρίων. Ως τιμωρία του γιατί έβαλε την Ελλαδα στην ΟΝΕ. Και για να πληρωθούν τα υπό του Πολάκη λέγοντος. Έτσι το βλέπει ο ίδιος.

Όπως κάθε πολίτης έτσι και ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι αθώος μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος του. Αλλά από την ώρα που περνάει την πόρτα του Κορυδαλλού ένα φάντασμα άρχισε να κόβει βόλτες πάνω από την Αθήνα. Το φάντασμα όσων θα μπορούσε να πει για άλλους.

Ο  Άκης Τσοχατζόπουλος σήκωσε το σταυρό των κατηγοριών που τον βαρύνανε, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και πλήρωσε αξιοπρεπώς το τίμημα. Έκλεισε τους λογαριασμούς του με την Πολιτεία, υπομένοντας να τον βρίζουν ακόμη και οι ευεργετηθέντες και δεν ενέπλεξε κανέναν άλλον-παρότι αυτό θα ήταν το ευκολότερο για τον ίδιο- για να ελαφρύνει τη θέση του.

Όσοι ξέρουν τον Γιάννο λένε ότι μόλις συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει -οικογενειακώς- δεν είναι ο τύπος που θα πιει μόνος το πικρό ποτήρι. Είναι πολλοί που έχουν λόγους να φοβούνται ότι το φάντασμα κοιτάζει προς το μέρος τους.

Γιάννος Παπαντωνίου: Ο γάμος με την γραμματέα του, οι βίλες στην Ελλάδα και ο παράδεισος της Ελβετίας 

Εποχές μέγιστης δόξας και εξουσίας – Κατά την είσοδό του στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2001

Ο βίος και η η πολιτεία του ζευγαριού που από χθες το βράδυ πέρασε την πόρτα της φυλακής – Οι σπουδές, η πολιτική, ο γάμος, ο “απότομος” πλουτισμός και λίστα Λαγκάρντ.

Γεννημένος στο Παρίσι από γονείς διακεκριμένους νομικούς, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε πάντα κοσμοπολίτικο αέρα, ενώ και οι σπουδές του στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ουισκόνσιν και Σορβόννης, όπως και το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ, του άνοιγαν πάντα δρόμους στο εξωτερικό για συνέδρια, διαλέξεις και μαθήματα σε ξένα πανεπιστήμια.

Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1980, οπότε και δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε ενθουσιαστεί από μία επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ.

Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004. Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη. Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.

Θεωρείται ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science.

Με κάθε ευκαιρία ενεργοποιούσε και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, του οποίου είναι πρόεδρος. Μέσω αυτού διοργάνωνε σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας συνέδρια, στα οποία προσκαλούσε καθηγητές από το εξωτερικό και σημαντικές προσωπικότητες, για να προσδώσουν το απαιτούμενο κύρος. Ο ίδιος έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη στα συνέδρια αυτά τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η μετακόμιση στην Ελβετία

Χαμόγελα στην προσμονή ότι θα λάβει το δαχτυλίδι…

Η εποχή πάντως που έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή πέρασε ανεπιστρεπτί τα τελευταία χρόνια. Μαζί µε τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, άφησαν πίσω τους το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια, και άνοιξαν νέα σελίδα, μετακομίζοντας στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι τους έχουν βάλει τώρα στη δίνη του κυκλώνα. Το ζευγάρι από το 2017 διέμενε σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel μαζί με τον γιο τους Ιάσονα που επίσης σπουδάζει στην πόλη.

Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν γραμματέας του Γιάννου Παπαντωνίου. Παντρεύτηκαν μετά την απώλεια της πρώτης του συζύγου Λίας Καρτάλη, η οποία καταγόταν από την επώνυμη ευκατάστατη οικογένεια του Βόλου και η οποία, κατά γενική ομολογία, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανένας άλλος σε ένα σημαντικό τμήμα της επιτυχημένης διαδρομής και της ανάδειξης του Γιάννου Παπαντωνίου.

Το “παλάτι” της Κηφισιάς, τα υπόλοιπα ακίνητα και η “μουρμούρα”

Ως το 1995 ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είχε δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια για την οικονομική του κατάσταση. Την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη ο Γιάννος Παπαντωνίου χρίστηκε τσάρος της Οικονομίας και βρέθηκε στην παντοδύναμη και καίρια θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Από την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου στην Κωνσταντινούπολη . Στην φωτογραφία από την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο .

Τα πρώτα σχόλια για την περιουσία του εμφανίστηκαν όταν το ζευγάρι απέκτησε ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο χαρακτηρίσθηκε παλάτι. Σε ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. που αγοράσθηκε το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Επίσης, το 2002 ο Γιάννος Παπαντωνίου αγοράζει στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια 5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα, τα οποία μαζί με την άδεια του κτίσματος ανήκουν στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Σε αυτόν το χώρο, ο πρώην υπουργός έχτισε το 2006 μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ., η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αξίας 4 εκατ. ευρώ. Εκείνη την εποχή είχαν γραφεί σχόλια ότι σχεδίαζε να φτιάξει και ιδιωτικό λιμάνι κάτω από την διώροφη βίλα.

Η πώληση της βίλας στη Σύρο έγινε το 2016. Αγοράστηκε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία τα χρήματα. Οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού, αφού έκαναν ελάχιστες μετατροπές στο εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο, το βάφτισαν «Βlueros» και το νοικιάζουν μέσω διεθνών ιστοσελίδων, με το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά τη high season τις 3.000 ευρώ τη βραδιά.

Τέλος, στην παραπάνω ακίνητη περιουσία του κ. Παπαντωνίου είναι γνωστά ακόμα τρία διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι. Στο ένα από αυτά, πολυτελέστατης κατασκευής, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε στήσει τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του.

Το όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ δίπλα σε 1,3 … εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με το ζεύγος είχε δώσει ο πρώην σύζυγός της ως καταπίστευμα των παιδιών τους. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ο Γιάννος Παπαντωνίου διαρρήγνυε τα ιμάτια του ότι το όνομα στη λίστα δεν ήταν της συζύγου του αλλά επρόκειτο περί συνωνυμίας. Λίγο καιρό μετά κάνει… στροφή 180 μοιρών στους ισχυρισμούς του και παραδέχεται ότι επρόκειτο για χρήματα που είχαν κατατεθεί από τον πρώην σύζυγό της στην Ελβετία για τα παιδιά τους. Χθες, η δικαιοσύνη έκρινε προσωρινά κρατούμενους τον ίδιο και τη σύζυγό του ύστερα από μαραθώνιες απολογίες.

Ο Γιάννος, οι φρεγάτες και οι συμβουλές του Ναυάρχου που δεν άκουσε…

  • Ο Γιάννος Παπαντωνίου καθώς οδηγείται στην ΓΑΔΑ μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του για την υπόθεση διαφθοράς

    Τι είχε συμβεί με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S για το Πολεμικό Ναυτικό;

  • Γιατί είχαν αγνοηθεί οι αντιρρήσεις του τότε Α/ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη;
  • Πώς και γιατί φθάσαμε στην προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου;

Η ιστορία των φρεγατών από το Militaire.gr:

Το ΚΥΣΕΑ με την υπ’ αριθ. Νο 1/13η Συνεδρίαση 2002/25.11.02 αποφασίζει, με εισήγηση του Υπουργού Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, πέραν των άλλων (προμήθεια των Ε/Π APACHE, μιας κορβέτας, μεταφορικών Ε/Π ΝΗ 90) και: Την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου «S» στα ΕΝΑΕ με υποκατασκευαστή την Γαλλική Εταιρεία THALES. Τι είχε προηγηθεί:

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2001 στην Εορτή του Προστάτη του ΠΝ στη Σχολή Δοκίμων, ο τότε Α/ΓΕΝ, εκλεκτός και έντιμος Αξιωματικός, Ναύαρχος κ. Αντ. Αντωνιάδης, στον πανηγυρικό λόγο του τόνισε, ότι το ΠΝ, για να είναι αξιόμαχο, έχει ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών – κορβετών αποκλειομένου του εκσυγχρονισμού των φρεγατών «S» που είναι ήδη γηρασμένες και εκτός χρόνου που προβλέπει τέτοια διαδικασία.

Στο ΠΝ, εκτός των άλλων πιστώσεων είχαν διατεθεί για το έτος 2002 – 2003, 500 εκ. ευρώ για προμήθεια φρεγατών. Θα ισχυρισθεί κάποιος ότι μία φρεγάτα στοιχίζει 300 – 400 εκ. ευρώ, τι θα αγόραζαν με 500; Η άποψη του ΠΝ ήταν: Αγοράζουμε μετά από διεθνή διαγωνισμό, μία και δίνοντας προκαταβολή προχωράμε και σε δεύτερη.

Ο Α/ΓΕΝ συντάσσει, έκθεση – άνευ υπογραφής – NON PAPER προς τον Υπουργό αναλύοντας, λεπτομερώς τις απόψεις του ΠΝ. Τονίζει: Το κόστος εκσυγχρονισμού θεωρείται δυνανάλογα υψηλό σε σχέση με το αποτέλεσμα (μεγάλο κόστος – μικρή ωφέλεια).

Ο κ.Παπαντωνίου όμως ειδοποίησε τον Α/ΓΕΝ ότι αν το ΠΝ επέμενε στον μη εκσυγχρονισμό των γηραιών φρεγατών, θα του στερούσε την πίστωση των 500 εκ. ευρώ την οποία θα έδινε στο ΓΕΣ ή το ΓΕΑ. Έτσι, το Αν. Ναυτικό Συμβούλιο συμφώνησε!

Ήλθε, λοιπόν, το ΚΥΣΕΑ στις 25.11.02 που αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό με κόστος περί τα 380 εκ ευρώ. Παραδόξως, σιωπούσης της Αντιπολίτευσης. ξεσπάθωσαν δύο έντιμοι και μαχητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Παν. Κρητικός και Κυρ. Σπυριούνης (και τους δύο διέγραψε αργότερα ο Σημίτης). Υποβάλλουν την υπ’ αριθ. 4081/17.12.02 ερώτηση στη Βουλή και ερωτούν αν το NON PAPER του ΠΝ είναι γνήσιο και αν ισχύουν οι αντιρρήσεις του Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό.

Ο τ. Υπουργός απαντά με το Φ900α/3251/5565/07.01/03 έγγραφο. Τι λέει; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κουβέντα για το NON PAPER, κουβέντα για τα επιχειρήματα του ΠΝ.

Οι καταγγελίες Ζοσεράν

Την 30η Σεπτεμβρίου του 2005 ο κορυφαίος Αξιωματούχος της THALES κ. Michel Josserand, ο οποίος είχε έχει εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας με εξοπλισμούς του Ιράκ, καλεί για συνέντευξη τις εφημερίδες Le Monde, La Liberation, Le Figaro, L’ umanite κ.α. και εκτός των άλλων κατήγγειλε «En 2002-2003, je me suis deplace en Grèce a plusieurs reprises…». Δηλαδή τα έτη 2002 και 2003 επισκέφτηκα πολλάκις την Ελλάδα για το θέμα του συστήματος C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το διεκδικούσαμε εμείς (THALES) αλλά και η κοινοπραξία Αμερικανική SAIC – SIEMENS. Ο εκεί εκπρόσωπός μας κ. Ρ με ενημέρωσε ότι για να κερδίσουμε την υπόθεση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτείται το «λάδωμα» 7 – 10% του Έλληνα Υπουργού Άμυνας. Σύντομα πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση αυτή ήταν χαμένη γιατί πίσω από την SAIC ήταν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Dick Cheney. Ο Ρ. με πληροφόρησε ότι οι Αμερικανοί θα διαπραγματευθούν το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Δημ. Τάξεως. Σήμερα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες έχουμε κάνει συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, για τον εκσυγχρονισμό των “S”. Η δαπάνη είναι 380 εκ. ευρώ…»

Ο Γάλλος επισήμως ανέφερε κι άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το νούμερο του εκσυγχρονισμού σχημάτιζε το νούμερο της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 25 – 35 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Παπαντωνίου μήνυσε μόνο την LIBERATION για συκοφαντική δυσφήμιση, γιατί δημοσίευσε, ανεξέλεγκτα, τα όσα κατήγγειλε ο κ. MJ. Ο Έλληνας υπουργός μίσθωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών στο Παρίσι για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πενιχρό. Η Γαλλική Δικαιοσύνη εξέδωσε μία, σολομώντεια απόφαση η οποία να μη θίγει ούτε την Πολεμική της Βιομηχανία (ότι λαδώνει), ούτε τον πελάτη, Έλληνα Υπουργό, ούτε την εφημερίδα (ότι συκοφαντεί). Κατεδίκασε την LIBERATION σε ποινή καταβολής του ποσού των 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του , χωρίς να τις ελέγξει..».

Η ομάδα των Εισαγγελέων Διαφθοράς (Ελένη Ράικου) προχώρησε σε έλεγχο της υπόθεσης του εκσυγχρονισμού των “S” και εισιγήθηκε τον Απρίλιο του 2014 την δίωξη 11 προσώπων. Λίγο αργότερα ο φάκελος «εκσυγχρονισμός S» όδευσε στη Βουλή για να εξετασθούν ευθύνες του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Οι «συνάδελφοί» όπως αναμενόταν δεν βρήκαν, απτά, επιβαρυντικά στοιχεία και την επέστρεψαν στην Εισαγγελία!

Η κατάθεση που «έγειρε τη ζυγαριά» σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου

Οδεύοντας προς το κελί

Σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ, σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους φέρεται να καταθέτει πως πήρε από από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία,σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του, ένας επιχειρηματίας φίλος του την περίοδο 2002-2003.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το dikastiko.gr, το πρόσωπο αυτό απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, αφού κατηγορείται επίσης στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι αρχές θεωρούν όμως πως όσα εκτιμούν -με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας-  αλλά και όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας επι της ουσίας ενώνουν την αλυσίδα του χρήματος για να συνδέσουν τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκαστασκευάστρια του εκσυχρονισμού των φρεγατών) με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

«Νόμιμα»

Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες,μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου. Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε  ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός  και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε  ,με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Το κατηγορητήριο

Η ανάλυση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση ήταν αυτή ακριβώς που ήρθε να «κουμπώσει», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στενός φίλος του κ.Παπαντωνίου. Σε αυτό αναφέρεται πως η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φίλου του κ.Παπαντωνίου. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

Τι απάντησε

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός πως  συνδέονται αναλήψεις σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων  – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού του προσώπου  σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς, όπως υποστηρίζει,  να υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Επικαλείται μάλιστα ανυπαρξία ηλεκτρονικής μεταβίβασης, ή επαφής, ή επικοινωνίας ή γνωριμίας. Υποστηρίζει δε πως με τον αποβιώσαντα μεσάζοντα όπλων δεν είχε ούτε γνωριμία  ούτε συνάντηση ποτέ: «Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τις αναλήψεις μετρητών του ενός με καταθέσεις μετρητών του άλλου», αναφέρει.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr, liberal.gr, news247.gr

Tagged