Τυφλή Δικαιοσύνη; Έξω ο υπουργός, μέσα και μάλιστα πολύ βαθιά, η καθαρίστρια (!!!)

Δικαιοσύνη
Τυφλή Δικαιοσύνη; Έξω ο υπουργός, μέσα και μάλιστα πολύ βαθιά, η καθαρίστρια (!!!)

Βαριά ποινή σε 51χρονη δημόσιο υπάλληλο για πλαστό απολυτήριο.

Βαριά ποινή σε βάρος μιας 50χρονης γυναίκας η οποία προκειμένου να διοριστεί σε θέση του Δημοσίου, πλαστογράφησε το αποδεικτικό φοίτησής της στο Δημοτικό σχολείο, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Συγκεκριμένα επέβαλε στη γυναίκα ποινή κάθειρξης 15 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα! Η πλαστογράφηση του εγγράφου είχε γίνει τη δεκαετία του ΄90 και συγκεκριμένα το 1996, προκειμένου η γυναίκα να λάβει μέρος σε διαγωνισμό για την πρόσληψη καθαριστριών από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, σε κρατικό παιδικό σταθμό.

Το αποδεικτικό που έλαβε από το Δημοτικό σχολείο ανέγραφε πως είχε τελειώσει την Ε΄Δημοτικού. Εκείνη, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου, το άλλαξε γράφοντας πως είχε τελειώσει την ΣΤ’ δημοτικού, προκειμένου να τηρεί τις προϋποθέσεις για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, στον οποίο χρειαζόταν απολυτήριο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η 51χρονη καταδικάστηκε για τις πράξεις που  θεωρούνται κακούργημα:

  • Της πλαστογραφίας με χρήση, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120 και άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, σε βάρους του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Της απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω 30, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, η γυναίκα απέδωσε την πράξη της στην άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της και σε δυσκολίες επιβίωσης λόγω οικογενειακών προβλημάτων με παράνομες ουσίες.

——————————————

Έξω ο υπουργός, μέσα η καθαρίστρια;

Η νόθευση εγγράφου μπορεί να είναι βαρύτατο έγκλημα ή να μην έχει ιδιαίτερες συνέπειες. Εξαρτάται από το αν είσαι ο Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε το 1ο Μνημόνιο ή μια γυναίκα που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό και καθαρίζει παιδικούς σταθμούς. Απλά πράγματα. Αν είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και κάνεις μια πράξη που απαγορεύεται από τον νόμο, αν σε πιάσουνε, δικάζεσαι, καταδικάζεσαι και πληρώνεις.

Σύνθετα πράγματα. Αν είσαι ένας υπουργός και κάνεις μια πράξη που απαγορεύεται από το νόμο, αν σε πιάσουνε, δικάζεσαι, ίσως καταδικάζεσαι και μετά… δεν πληρώνεις, γιατί το δικαστήριο μπορεί “να εξαντλήσει τα όρια της επιείκειας”.

Ο νόμος είναι νόμος. Αν έκανες την πλαστογραφία ή τη νόθευση εγγράφου για να αποκτήσεις το δικαίωμα να καθαρίζεις τους χώρους ενός παιδικού σταθμού, το δικαστήριο μετράει τους μισθούς που έλαβες όλα τα χρόνια που καθάριζες και ξανακαθάριζες, τα βρίσκει πολλά, άνω των 150.000 ευρώ, η ζημιά του Δημοσίου χαρακτηρίζεται μεγάλη, το αδίκημα είναι κακούργημα και η καμπάνα που πέφτει μπορεί να φτάσει και τα είκοσι έτη, ή έστω τα 15 -όπως στην περίπτωση της κυρίας στη Λάρισα.

Ο νόμος είναι νόμος αλλά μπορεί να έχει δύο (ή και περισσότερες) όψεις. Αν έκανες την νόθευση εγγράφου ή την πλαστογραφία για να βγουν κάποιοι “δικοί” σου από μια λίστα με φοροφυγάδες -όπως η Λίστα Λαγκάρντ για παράδειγμα- μπορεί να “προσπόρισες στον εαυτό σου ή σε άλλον” όφελος μεγαλύτερο των 120.000 ευρώ, χωρίς να μπεις στον κόπο να καθαρίσεις ούτε μια φορά την τουαλέτα του υπουργείου σου, μπορεί η ζημιά του Δημοσίου να είναι προφανώς πολύ μεγάλη, αλλά είναι δυνατόν το αδίκημα να χαρακτηριστεί πλημμέλημα και η… καμπανίτσα να είναι ένα χρονάκι μόνο και αυτό με τριετή αναστολή.

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά φαίνεται πως πολύ συχνά, συχνότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς σε ένα κράτος… δικαίου, βρίσκει τον τρόπο και ξεχωρίζει τους απλούς ανθρώπους από τους… σύνθετους, τους “ανώνυμους” από τους επώνυμους.

Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας πρώην έστω υπουργός σαν τον αξιότιμο κύριο Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε με χέρια και με πόδια το 1ο Μνημόνιο να βρεθεί σε κελί. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον… σημειολογικά αλλά θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους δανειστές που θα ζητούσαν εξηγήσεις, καθώς φροντίζουν όλοι οι “δικοί” τους που τοποθετούνται σε κρίσιμες θέσεις να απολαμβάνουν ασυλίας.

Αλλά δεν είναι επίσης δυνατόν να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση κάθε καθαρίστρια και κάθε μεροκαματιάρης γενικότερα. Γιατί αυτοί δεν πρόσφεραν τις αντίστοιχες υπηρεσίες υπογράφοντας μνημόνια, απλώς τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι παντού και πάντοτε.

Πηγή: aftodioikisi.gr, Βαγγέλης Δεληπέτρος – news247.gr

Tagged