Δήμος Περιστερίου: Άγνωστο το μέλλον της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Δυτική Αθήνα Περιστέρι

 

 

 

Σύγχρονο νηπιαγωγείο Δήμου Περιστερίου

Στη Δυτική Αθήνα, στη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εντάχθηκαν ο δήμος Χαϊδαρίου και αν δεν έχουμε λάθος πληροφόρηση ο δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, όχι όμως ο Δήμος Περιστερίου, παρότι οι προνηπιακές και νηπιακές εγκαταστάσεις του (νηπιαγωγεία) ήταν επαρκείς. Το γιατί υπήρξε άρνηση της διοίκησής του για την εφαρμογή του θεσμού, είναι «άγνωστο», αν και απολύτως εξηγήσιμο, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Δήμος θα υποχρεωθεί να το πράξει για το νέο σχολικό έτος 2019-2020.

———————

Την περασμένη άνοιξη και ενόψει της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για τα νήπια και τα προνήπια, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, στην οποία υπάγονται εκπαιδευτικά οι 7 δήμοι της Δυτικής Αθήνας, είχε προχωρήσει σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, σε έρευνα για την ικανότητα και δυνατότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων (νηπιαγωγεία) να φιλοξενήσουν – απορροφήσουν τον υπάρχοντα νηπιακό πληθυσμό, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Τελικά, στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εντάχθηκαν ο δήμος Χαϊδαρίου και αν δεν έχουμε λάθος πληροφόρηση ο δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Οι υπόλοιποι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, περιλήφθηκαν στον κατάλογο των 87 δήμων για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ισχύσει αναστολή εφαρμογής του μέτρου για ένα έτος, προκειμένου να υπάρξει συμπλήρωση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων τους (νηπιαγωγεία και αίθουσες).

Αίθουσα σύγχρονου νηπιαγωγείου

Στα πλαίσια των ποιο πάνω του Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Δήμους να υποβάλουν αίτημα για την συμπλήρωση των ελλείψεων, προκειμένου η υποχρεωτική προσχολική αγωγή να ξεκινήσει και σ’ αυτούς από το νέο σχολικό έτος 2019-20. Ανταποκρίθηκαν 20 δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζήτησαν την προσθήκη 69 συνολικά αιθουσών στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία που διαθέτουν. Από την λίστα αυτή απουσιάζει επιδεικτικά ο Δήμος Περιστερίου (πίνακας)

α/α ΔΗΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
1 ΒΟΛΒΗΣ 3
2 ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 4
3 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 2
4 ΙΛΙΟΥ 2
5 ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ 2
6 ΚΑΡΥΣΤΟΥ 2
7 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
8 ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 4
9 ΚΩ 12
10 ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 1
11 ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ 5
12 ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 7
13 ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 2
14 ΠΑΤΡΕΩΝ 2
15 ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4
16 ΡΕΘΥΜΝΗΣ 6
17 ΣΑΜΟΥ 2
18 ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 1
19 ΦΑΙΣΤΟΥ 2
20 ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 1
ΣΥΝΟΛΟ 69

Συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός έργων: 3.475.192,00 €

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Παιδείας, οι αίθουσες αυτές θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων. Οι αίθουσες θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, ο δε συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός της προμήθειας και τοποθέτησής τους ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατομμυρίων 475 χιλιάδων 192 ευρώ και θα διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τέλος να αναφερθεί ότι το σύνολο των 69 αυτών αιθουσών διδασκαλίας είναι ελαφράς λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους (καρεκλάκια, τραπεζάκια και παγκάκια νηπίων, πίνακες εργασιών, συρταριέρες νηπίων βιβλιοθήκες, γραφεία και καρέκλες νηπιαγωγών, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.λπ).

Ο Δήμος Περιστερίου και τα «μυστήριά» του…

Όπως έγινε γνωστό, από παράγοντες της αρμόδιας  Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, ο Δήμος Περιστερίου διέθετε από το προηγούμενο σχολικό έτος και  διαθέτει τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (νηπιαγωγεία) προκειμένου να εφαρμοσθεί η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση  για όλα τα νήπια των δημοτών της πόλης και όχι μόνο, πολλές από τις οποίες είναι νεότευκτες.

Παρατηρείται δε σ’ αυτόν υπερπροσφορά αιθουσών και μάλιστα νεοκατασκευασμένων στην περιοχή Τσαλαβούτα, περιοχή που παρατηρείται ραγδαία μείωση του μαθητικού και νηπιακού πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου σε εκδήλωση νηπίων της πόλης

Παρόλα αυτά, και παρότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, του Δήμου Περιστερίου, είχε συμφωνήσει με την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης να ξεκινήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από το τρέχον σχολικό έτος (2018-2019), ανακάλεσε τελικά λίγο πριν υπογραφεί η σχετική απόφαση γι’ αυτό. Οι λόγοι της ανάκλησης της συναίνεσης του Δήμου Περιστερίου, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν ή εξηγήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα γίνει στον Δήμο Περιστερίου, για το νέο σχολικό έτος 2019-2020, είναι προς το παρόν άγνωστο, αν και πηγές από την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, αναφέρουν ότι ο Διευθυντής της προτίθεται να εισηγηθεί την άμεση έναρξη της 2χρονης υποχρεωτικής προνηπιακής και νηπιακής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία (νηπιαγωγεία) που αυτός διαθέτει.

Οι εκτιμώμενοι λόγοι της «άρνησης» του Δήμου Περιστερίου…

Αν και επίσημα δεν έχει ποτέ διατυπωθεί τίποτα επίσημα, εκπαιδευτικοί κύκλοι με γνώση των πραγμάτων του προγράμματος της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, εκτιμούν ότι η άρνηση πολλών δημάρχων να δεχθούν τη εφαρμογή της στα σχολεία της πόλης τους, έχει σχέση με τα «vautser» κάθε προνηπίου, δηλαδή  την προπληρωμένη κάρτα που οι κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς χορηγούν στους γονείς προκειμένου τα τέκνα τους να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς και στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα «vautser» καταθέτονται στους φορείς λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, Δήμους, κλπ, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους, αποτελώντας στη ουσία επιδοτούμενη ποσό διδάκτρων.

Εδώ είναι και το μεγάλο μυστικό, που δίνει συνήθως «πρόσθετα» πολιτικά μπόνους στους Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους αντιδημάρχους, που μπορούν να κάνουν κοινωνική πολιτική, με την χρηματοδότηση κρατικών φορέων ή του ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χειρίζονται, με ότι κι αν αυτό σημαίνει, διορισμούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα των προμηθειών τροφίμων, ειδών υγιεινής, κλπ για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ρεαλιστικά και ψυχρά, κάποιο θα μπορούσε να ονομάσει όλο αυτό σαν «μηχανισμό άσκησης πολιτικής και επιρροής σε μία μεγάλη και ευαίσθητη μερίδα δημοτών και ψηφοφόρων, αφού αγγίζει και αφορά το ευαίσθητο θέμα της προνηπιακής απασχόλησης και εκπαίδευσης των τέκνων τους.

Πιθανόν, όλα αυτά να δίνουν και τις απαντήσεις γιατί οι 87 Δήμοι ή οι περισσότεροι απ’ αυτούς, εκφράζουν σθεναρή αντίσταση στην εισαγωγή του θεσμού της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής Εκπαίδευσης, με την σημείωση ότι το 70% των προνηπίων και νηπίων που σήμερα βρίσκονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, -σ’ αυτούς θα μείνουν μόνο τα βρέφη-, περνά στην αρμοδιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος με ότι κι αν αυτό σημαίνει για τα πολιτικά παίγνια των Δημάρχων.

Το αν αυτό συμβαίνει και ισχύει για το Δήμο Περιστερίου, θέλει πολύ νερό και κρασί για να αποδειχθεί… Το τι όμως θα ισχύσει για το νέο σχολικό έτος 2019-20, θα φανεί σύντομα και πάντως πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr – Vukentra.com

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *