Αλέξης Χαρίτσης: «Η πανδημία ανέδειξε ως απολύτως απαραίτητη την κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της κοινωνίας – Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, πιστεύει ιδεολογικά σε αυτό»

«Η πανδημία ανέδειξε ως απολύτως απαραίτητη την κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της κοινωνίας – Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, πιστεύει ιδεολογικά σε αυτό»

-Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο lockdown; 

Αυτό που βιώνουμε σήμερα, στην Αττική τουλάχιστον, είναι τρίτο lockdown. Και δεν ξέρουμε αν θα είναι το τελευταίο…

Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία. Αλλά δεν μπορεί να είναι η πλήρης παράλυση της κοινωνίας η μόνη λύση. Αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει για τη θωράκιση του ΕΣΥ, για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των σχολείων, για μαζικά και δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς, η εικόνα θα ήταν σίγουρα πιο ελεγχόμενη. Δυστυχώς δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Το αποτέλεσμα; Και υγειονομική επιδείνωση και κοινωνική κατάρρευση εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

-Θα ήθελα ένα σχόλιο σας στην κριτική που κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας θα είχαμε αφανιστεί …

Αν είχε διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κρίση, όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως σχετικά με τα μέτρα θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία θα είχαν γίνει πράξη. Ακόμα περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προχωρήσει στην ουσιαστική οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, κάτι που αρνείται πεισματικά ο κυβέρνηση της ΝΔ όλους αυτούς τους μήνες. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, πιστεύει ιδεολογικά σε αυτό που η πανδημία ανέδειξε ως απολύτως απαραίτητο: την αποφασιστική κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της κοινωνίας και τη διάσωση της οικονομίας.

Σίγουρα πάντως δεν θα είχαμε μια εποικοδομητική, κοινωνικά χρήσιμη αντιπολίτευση, όπως αυτή που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας από αυτό που αντιμετωπίσαμε ως κυβέρνηση, ούτε που θέλω να φαντάζομαι τη σπέκουλα και την κοινωνική ένταση που θα είχε πυροδοτήσει η ΝΔ από θέση αντιπολίτευσης.

-Η πανδημία πνίγει την οικονομία. Ποια είναι τα βήματα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια την επόμενη μέρα;

Σε μια οικονομία όπως η ελληνική με τις δομικές ιδιαιτερότητες που έχει και την πολυετή κρίση που κουβαλάει, η νέα οικονομική κρίση λόγω πανδημίας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ημίμετρα ούτε με λογικές «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με μη επιστρεπτέα αποζημίωση των επιχειρήσεων, γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργείται μέσα στην κρίση, στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης κλάδων με μεγάλη επίδραση στην οικονομία (τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο). Και βεβαίως, ολοκληρωμένο σχέδιο, με διαφάνεια και δημοκρατική διαβούλευση ώστε η διαχείριση των πολύ κρίσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα λάβει η χώρα το επόμενο διάστημα να γίνει με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι συγκεκριμένα συμφέροντα.

-Ως ΣΥΡΙΖΑ βγήκατε μπροστά σαν  “πρεσβευτές” της φρέσκιας άποψης στη πολιτική. Ωστόσο την ίδια στιγμή φαίνεται ότι δεν αποφύγατε τις “παιδικές ασθένειες” : εσωκομματικές ίντριγκες, διαφωνίες,” χαρακώματα”… Στη  παρούσα συγκυρία όπου όλα είναι πολύ δύσκολα, τέτοιες καταστάσεις δεν αναγκάζουν  τελικά τον πολίτη να γυρίσει την πλάτη στη πολιτική;

Η παρούσα συγκυρία είναι πράγματι ιδιαίτερα σύνθετη. Βεβαιότητες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα τα ιδεολογήματα περί αυτορρύθμισης της αγοράς, καταρρέουν, λογικές που υποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια επανέρχονται με νέους όρους και νέα δυναμική, όπως η ανάγκη για κρατική παρέμβαση στην οικονομία, εξελίξεις επιταχύνονται, όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ακριβώς είμαστε η φρέσκια άποψη στην πολιτική, συζητάμε για όλα αυτά: ανοιχτά, δημόσια, δημοκρατικά. Έχοντας την πολύτιμη εμπειρία της διακυβέρνησης εστιάζουμε στο ουσιώδες: το πώς δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια δέσμη ριζοσπαστικών αλλαγών που να απελευθερώσουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας για μια ανάπτυξη με κανόνες για όλους.

Το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες αποτυπώνει αυτόν τον προβληματισμό. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτική όταν θεωρούν ότι αυτή αφορά τις αγωνίες τους και αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό φιλοδοξεί να κάνει με την προγραμματική του πρόταση: να γίνει ο συλλογικός εκφραστής της αναζήτησης και έκφρασης μιας νέας αντίληψης για την πολιτική συμμετοχή.

-Παρά τις εκατέρωθεν βολές με το ΚΙΝΑΛ, θεωρείτε ότι υπάρχει κοινός τόπος δράσης που να απομακρύνει την καχυποψία;

Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, η κοινή δράση διαμορφώνεται στο πεδίο των πραγματικών ζητημάτων που «καίνε» την κοινωνία, δεν είναι ζήτημα συνδιαλλαγής σε επίπεδο κορυφής. Η πολιτική της ΝΔ που αποτελεί ένα υβρίδιο σκληρού οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και καθεστωτικού αυταρχισμού διαμορφώνει προφανώς τις προϋποθέσεις για να συναντηθούν στη Βουλή και στην κοινωνία, δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στην προοδευτική πλευρά του φάσματος. Αυτό εκτιμώ άλλωστε ότι είναι πλέον απαίτηση και της ίδιας της κοινωνίας. Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, διαμορφώνει ένα πιο πρόσφορο πεδίο για πολιτικές συγκλίσεις. Αρκεί βεβαίως αυτές να έχουν σαφή κατεύθυνση για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ηγεμονίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.