Αγία Σοφία: Τα ειδικά εφέ με τα οποία θα καλύψουν τις αγιογραφίες

Oργισμένο μήνυμα Ιερώνυμου: Προσβολή και ύβρις για την ανθρωπότητα – Ηχηρή παρέμβαση από τον Πάπα Φραγκίσκο

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις προκειμένου η Αγία Σοφία να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Οι Τούρκοι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κουρτίνες και φωτισμό που θα δημιουργηθεί με ειδική τεχνολογία έτσι ώστε να καλύψουν τις αγιογραφίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας εν όψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 24 Ιουλίου, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο γύρω χώρος, προκειμένου να δημιουργείται μια οφθαλμαπάτη χάρη στην οποία δεν θα φαίνονται οι αγιογραφίες.

Οργισμένο μήνυμα Ιερώνυμου: Προσβολή και ύβρις για την ανθρωπότητα

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Ηχηρή παρέμβαση από τον Πάπα Φραγκίσκο

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ’ όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

 

 

Πηγή:news.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.