Ο Μητσοτάκης σε καφενείο στην πλατεία Βάθη, το βράδυ των Χριστουγέννων -Συνάντηση με πρώην χρήστες ναρκωτικών [εικόνες] Πηγή: Ο Μητσοτάκης σε καφενείο στην πλατεία Βάθη, το βράδυ των Χριστουγέννων -Συνάντηση με πρώην χρήστες ναρκωτικών

Κοινωνία Πολιτικοί

Με άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των Χριστουγέννων, σε καφενείο στην Πλατεία Βάθη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Του είπαν πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις τοξικοεξαρτητικές ουσίες, του μίλησαν για τα βιώματά τους ως χρήστες μέχρι και την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μετά από αυτό, κατά τη διαδικασία επανένταξης.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός εκπαίδευσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών στα σχολεία για τα ναρκωτικά. Ακόμη, συζητήθηκε πώς μπορούν οι απεξαρτητημένοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός 58χρονου, που άρχισε τη χρήση σε ηλικία 23 ετών και ολοκληρώνει σε λίγο καιρό με επιτυχία πρόγραμμα απεξάρτησης. «Αν είσαι πάνω από 45 χρονών είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά. Φαντάσου να λες κι ότι είσαι πρώην χρήστης ναρκωτικών», είπε στον κ. Μητσοτάκη και εκείνος του απάντησε ότι απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη για να ολοκληρώσει κανείς προγράμματα απεξάρτησης, και ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ενεργότερα όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τα καταφέρνουν. «Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια» είπε.


Ακόμη, συζητήθηκαν πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες. Οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη τόνισαν ότι η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης είναι η πλέον αποτελεσματική για την προστασία της υγείας και της ζωής των χρηστών. Η λειτουργία ανάλογων χώρων, όπως είπαν οι πρώην χρήστες, λειτουργεί σε πολλές χώρες ως προ-στάδιο της διαδικασίας απεξάρτησης και επανένταξης και συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντεπιχείρημα για τη μη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και στην Ελλάδα.

 

Οι πρώην χρήστες έδωσαν έμφαση και στο πρόβλημα της μετάδοσης του HIV, καθώς, όπως είπαν, οι δωρεάν σύριγγες που παρέχονται δεν επαρκούν και έτσι οι χρήστες ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένες.

Ανάμεσα σε όσους συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί. Ενας από αυτούς τόνισε ότι η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πάρα πολύ εύκολη μέσα στη φυλακή και με αφορμή αυτή την παρατήρηση συζητήθηκε λεπτομερώς και ο φαύλος κύκλος που συχνά προκαλεί ο αναποτελεσματικός τρόπος που αντιμετωπίζει γενικότερα η Πολιτεία το πρόβλημα  των ναρκωτικών.

Αφού ευχαρίστησε τους πρώην χρήστες που δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες τους, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε, μαζί με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praksis από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία η οργάνωση κάνει καθημερινά παρεμβάσεις βοηθώντας ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών αλλά και παρεμβάσεις υπέρ άλλων ομάδων όπως οι άστεγοι, τα εκδιδόμενα άτομα και τα θύματα trafficking.

πηγή

 

 

Tagged