Λιτότητα καταραμένη – 28.084 ευρώ μόνο, για τις μετακινήσεις του κάθε βουλευτή

28.084 ευρώ μόνο, για τις μετακινήσεις του κάθε βουλευτή πληρώνουμε εν μέσω κρίσης

Την στιγμή που ο λαός υφίσταται την χειρότερη οικονομική κρίση, από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους και την Κυβέρνηση Τσίπρα να αναζητεί και επιβάλει σε βάρος του κάθε μορφής ισοδύναμα σε φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων, σύσσωμο το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει μία σειρά προνομίων και παροχών στους 300 της ελληνικής βουλής.

Από αυτούς, το σύνολο σχεδόν κόπτεται για τα δεινά του λαού, ενώ ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ψηφοφόρους του να απεργήσουν και διαδηλώσουν κατά των μέτρων που λαμβάνει η ίδια η Κυβέρνησή του. Φαίνεται ότι η τέχνη του «εξαπατείν το λαό» δεν έχει ξεφύγει και από την δεύτερη φορά Αριστερά Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ξεχνώντας α περί λιτότητας και περιορισμού των δαπανών γι’ αυτό το πολυδαίδαλο και σπάταλο κράτος, που ερήμην του ο λαός συντηρεί, συνεχίζει να διατηρεί τα προνόμια των Βουλευτών, προνόμια που εκ των πραγμάτων αποδέχονται όλες οι πολιτικές παρατάξεις του Κοινοβουλίου, αφού κανείς δεν αντιδρά, αλλά απλώς απολαμβάνει.

Και μπορεί, ο «επαναστάτης» Διαμαντόπουλος, βουλευτής για επτά μήνες στην Κοζάνη να είχε πει το περίφημο «το κρατικό αυτοκίνητο του βουλευτή είναι πολιτικό εργαλείο και δεν το παραδίδω», οι σημερινοί 300 της Βουλής συνεχίζουν να κάνουν πράξη τα λόγια του, αν και προς το λαό συνεχώς «κλαψουρίζουν» για τις υπερβολικές μειώσεις» που έχουν υποστεί στις απολαβές τους, με αποτέλεσμα να μην «βγαίνουν» στις υποχρεώσεις τους.

6.925.000 ευρώ προβλέπει για τις δωρεάν μετακινήσεις τους ο Προϋπολογισμός της Βουλής, με τα 3.270.000 ευρώ, από αυτά να προορίζονται για τη χρηματοδοτική μίσθωση των αυτοκινήτων που τους παραχωρούνται δωρεάν, δηλαδή 10.900 ευρώ για τον κάθε βουλευτή και συνολικά 43.600 ευρώ για την τετραετία. Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι ότι η Ελληνική Βουλή, δηλαδή εμείς, τους πληρώνει και την βενζίνη που καταναλώνουν, για την οποία δίνει, με την μορφή «επιδόματος κίνησης», 4.550 ευρώ το χρόνο και με απλά μαθηματικά τους πληρώνει για όλο το έτος 3.500 λίτρα βενζίνης.

Αναλυτικά για έξοδα μετακίνησης των βουλευτών η Ελληνική βουλή πληρώνει κάθε έτος:

  • α) 3.270.000 ευρώ για χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων,
  • β) 1.365.000 ευρώ ως «επίδομα κίνησης»,
  • γ) 1.520.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης στο εσωτερικό»,
  • δ) 770.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα»
  • ε) 120.000 ευρώ για τη πληρωμή των διοδίων στις εθνικές οδούς των βουλευτών

Τέλος, τέτοια στοιχεία για τα ποσά που ξοδεύονται για τις αεροπορικές μετακινήσεις, αλλά και μετακινήσεις μέσω πλοίων δεν έχουν γίνει επίσημα ή ανεπίσημα γνωστά, αφού το Προεδρείο της Βουλής δεν τα έχει δώσει μέχρι τώρα σε δημοσιότητα. Κατά τα άλλα ισχύει το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», τουλάχιστον από τους ψηφοφόρους που ανέδειξαν με τη ψήφο τους την δεύτερη Κυβέρνηση Τσίπρα, «επιθυμώντας να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία». Τουλάχιστον να μην διαμαρτύρονται σήμερα, αλλά απλώς να κάτσουν να το ευχαριστηθούν, έστω κι αν το σαπούνι που χρησιμοποιούν δεν έχει ουδέτερο «πεχά»…

«Εκδορεύς»

Vukentra.gr

Ακολουθεί, άρθρο του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα για το τελευταίο «απονεμηθέν» με κοινή συναίνεση και των 300 της Βουλής για την πληρωμή των διοδίων που καταβάλουν οι «Βολευτές» μας (δημοσιεύθηκε σήμερα 13.11.2015 στην ιστοσελίδα kathimerini.gr)

120 χιλ. ευρώ τον χρόνο για τα διόδια των βουλευτών

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. Ν. Βούτση για σχέδιο περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών στο Κοινοβούλιο και ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών όπου οι όποιες περικοπές σε δαπάνες βουλευτών υποτίθεται ότι θα τεθούν επί τάπητος, καθώς θα συζητηθεί ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2016, σήμερα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση να δοθούν εξήντα χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα που οι βουλευτές έχουν κατά την διέλευσή τους από τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει σχετική απόφαση τα τελευταία χρόνια, μετά από πίεση που άσκησαν βουλευτές της επαρχίας, στο όνομα της «ίσης μεταχείρισης» έναντι συναδέλφων τους, των οποίων οι αεροπορικές μετακινήσεις καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Εκείνοι, προέβαλαν το επιχείρημα ότι δεν προέρχονται από περιοχές με αεροδρόμια και ως εκ τούτου διεκδίκησαν και έλαβαν το επίδομα διοδίων.

Το προαναφερθέν ποσό των 60 χιλ. ευρώ, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, προορίζεται να καλύψει το κόστος των τριών τελευταίων μηνών τρέχοντος έτους, και των τριών πρώτων του επομένου, προκαταβολικά. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 10.000 ευρώ μηνιαίως, ή συνολικά 120.000 ανά έτος.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη σχετική απόφαση δεν αναφέρεται ο αριθμός των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που κάνει χρήση αυτού του έξτρα επιδόματος, στοιχείο απαραίτητο ώστε να διαπιστωθεί ποιό είναι το όφελος ανά πρόσωπο. Αντιστοίχως, τέτοια στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, επισήμως, ούτε για τα ποσά που ξοδεύονται για τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό για το 2015, έχουν προβλεφθεί τα ακόλουθα ποσά γενικώς και ειδικώς για τις μετακινήσεις βουλευτών:

Α) 3.270.000 ευρώ για χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, Β) 1.365.000 ευρώ ως «επίδομα κίνησης», Γ) 1.520.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης στο εσωτερικό», Δ) 770.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα».

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.