Ισόβια σε νομικό σύμβουλο του κράτους για μίζες εξοπλιστικών

Ισόβια σε νομικό σύμβουλο του κράτους για μίζες εξοπλιστικών

15 χρόνια κάθειρξη στον Κύπριο πρώην υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη για μίζες στα εξοπλιστικά

Ποινή σοκ στον πρώην Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Α.Σοφό για δωροδοκία. Αποδείχθηκε ότι ενήργησε χωρίς …σοφία και γνωμοδότησε θετικά για τους ρωσικούς πυραύλους ΤΟΡ-ΜΙ προς τον τότε Υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι πήρε «δώρο» για τη γνωμοδότηση αυτή 350.000 ευρώ. Για το ποσό αυτό και την πράξη αυτή το δικαστήριο του επέβαλε ισόβια κάθειρξη και είναι η αυστηρότερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους αλλά και σε υπόθεση δωροδοκίας πολιτικού.

Ποινή 12 ετών κάθειρξης επιβλήθηκε και στη σύζυγό του, η οποία υποδέχθηκε σε λογαριασμό της μέρος του ποσού. Ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον καταζητούμενο «χοντρό τον γενικώς και παντού και πάντα μεσάζοντα στα εξοπλιστικά «Σύρο» ή «Λιβανέζο» ή «Έλληνα» Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Θ.Σοφό…

Αντίθετα ο πρώην «ήρωας» της ΕΟΚΑ και Υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης οδηγήθηκε στη φυλακή με κάθειρξη 15 ετών προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του συνηγόρου Γιάννη Ματζουράνη. Στην υπόθεση αυτή ο Μιχαηλίδης φέρεται να μετέφερε μαζί με το γιό του μίζες ύψους …35 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

«Δεν αποδείχθηκε ότι πήρε ένα ευρώ και δεν βρέθηκαν σε λογαριασμό του χρήματα. Αρα να υποθέσουμε οτι ενήργησε σαν πρόσκοπος και παρόλα αυτά καταδικάζεται σε τέτοια ποινή και μάλιστα χωρίς αναστολή στα 80 του χρόνια;» διερωτήθηκε ο κ.Ματζουράνης και πρόσθεσε:

«Τρεις Ελληνίδες δικαστές αποφάσισαν σε πρώτο βαθμό και με βάση τα συκοφαντικά ψεύδη ενός ήδη καταδικασθέντος και ενός πρώην φυγόδικου και νυν φυγόποινου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Humanum erraze. Γι’ αυτό και τις εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις διορθώνουν άλλα ανώτερα δικαστήρια. Στο δευτεροβάθμιο θα αποφευχθούν πλάνες και σφάλματα, θα αποδειχθεί η αλήθεια».

Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτή τη δίκη ήταν ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο κ.Νίκος Ζήγρας, χάρις στον οποίο η Δικαιοσύνη βρήκε το μίτο της αλήθειας. Ο Ν. Ζήγρας είχε μιλήσει για το ρόλο των κατηγορουμένων στην υπόθεση όπως ακριβώς είχε πράξεις και στην πρώτη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο τον Α. Τσοχατζόπουλο. Στη δίκη αυτή ο Ν. Ζήγρας καταδικάστηκε για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά σήμερα είναι εκτός φυλακής καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον Ν. Ζήγρα: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…».

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

  • Κάθειρξη 15 ετών στον Ντίνο Μιχαηλίδη, πρώην υπουργό της Κύπρου
  • Κάθειρξη 15 ετών στον υιό του πρώην υπουργού Μιχάλη (η εισαγγελέας είχε προτείνει 14 έτη στον καθένα από τους δυο κατηγορούμενους)
  • Ισόβια στον Φουάντ Αλ Σαγιαντ και επιπλέον κάθειρξη 17 ετών (η εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια και κάθειρξη 15 ετών)
  • Ισόβια στον πρώην νομικό σύμβουλο του κράτους Αν. Σοφό και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών (η εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια και κάθειρξη 10 ετών)
  • Κάθειρξη 12 ετών στην σύζυγο του Αν. Σοφού που κατηγορείται για συνεργεία σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (η εισαγγελέας είχε προτείνει δέκα)

Πιο σημαντικό πρόσωπο,από πλευράς πολιτικής και κοινωνικής ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ.α. της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση μετά των εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός. Ακόμη, κεντρικό πρόσωπο στη δίκη ήταν και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ ο οποίος καταζητείται, πλην όμως στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του Θ. Σοφό και καταδικάστηκε τελικά ερήμην.

Κομβικής σημασίας στη δίκη που ολοκληρώθηκε ήταν η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, εξαδέφλου του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Ν. Ζήγρας είχε μιλήσει για το ρόλο των κατηγορουμένων στην υπόθεση όπως ακριβώς είχε πράξεις και στην πρώτη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο τον Α. Τσοχατζόπουλο. Στη δίκη αυτή ο Ν. Ζήγρας καταδικάστηκε για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά σήμερα είναι εκτός φυλακής καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στη δίκη η εισαγγελέας της έδρας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον Ν. Ζήγρα: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…».

Ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφηγήθηκε στη φυλακή γιατί πάσχει απο καρκίνο… Η υπόθεση δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Οταν άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να ψάχνουν ποιοί δικοί τους δωροδοκήθηκαν, ηρθαν στην Αθήνα και πήγαν στο Υπουργείο Άμυνας για να λάβουν στοιχεία.

Όταν γύρισαν στη Μόσχα…δυο από αυτούς (Κλίμοφ, Σίτσκο) δολοφονήθηκαν.τα χρήματα είχαν κάνει περίεργες διαδρομές απο τη Μόσχα,προς τη Νέα Υόρκη,τη Λευκωσία και την Ελβετία και ενεπλάκησαν εξωχώριες εταιρείες με το όνομα «Ντρουμίλαν». Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε τότε να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όταν έγιναν γνωστοί αριθμοί λογαριασμών, που διέρρευσαν από την έρευνα των Ρώσων, επίσημοι του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι οι αριθμοί αυτοί ήταν …αριθμοί τηλεφώνων!!!

Γιάννης Ντάσκας

Πηγή: ntokoumenta.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.